historie
 rondleiding  >> door Espel
klik op de foto's voor een groter exemplaar !
 
click to enlarge... Wanneer je het dorp Espel nadert vanuit oostelijke of zuidelijke richting kom je via de rotonde. Hier is de bushalte geplaatst, waar de bus die van Emmeloord naar Sneek rijdt langs komt en stopt, wanneer er passagiers zijn die met de bus mee willen of de bus willen verlaten. Door deze rotonde is het veilig geworden bij de entree van het dorp.
 
click to enlarge... Komende uit de richting Emmeloord, Tollebeek of Urk is er vlak voordat je het dorp inrijdt aan de rechterkant van de Espelerweg - Westerringweg een transformatorhuisje. Dit huisje werd in het jaar 2000 door een aantal kunstenaars tot een blauw wit kunstwerk omgetoverd. Dorpsbewoner Willem de Wolf, kunstfotograaf van beroep, had hierin een belangrijk aandeel.
 
click to enlarge... Bij de entree van ons dorp wordt aangegeven dat er 30 kilometer per uur gereden mag worden.
Dit wordt, mede door verkeersdrempels goed nageleefd. Een ander bord geeft aan dat er al jaren vriendschapsbanden zijn met het dorp Espel in Duitsland.
 
click to enlarge... 'Espel bloeit' is de slogan van ons dorp. Het heeft een dubbele betekenis. Er zijn veel bloeiende tulpen in en rond ons dorp. Ook worden hier lelies en andere bloembollen geteeld op de verschillende agrarische bedrijven rond het dorp, waar velen werkgelegenheid vinden. Espel heeft bovendien een bloeiend verenigingsleven en het is heel prettig om in dit levendige dorp te wonen. Dit bord staat bij de doorgaande weg langs ons dorp.
 
click to enlarge... Wanneer we het dorp inrijden komen we op de Keggehof, het hart van het dorp. Hier is een fietsbrug over de dorpsvijver. De Keggehof bevat een parkeerplaats in een plantsoenachtige omgeving. In het midden van de Keggehof staan twee kunstwerken, een Ducdalf en een gebeeldhouwde tulp. Aan beide zijden bevinden zich woningen met een mooi uitzicht. Aan de zuidkant zien we knipboetiek Tjitske, fotostudio Lucidarts en de winkel van Maas waar`fietsen, gazonmaaiers en allerlei andere zaken te koop zijn. Aan de noordzijde zien we het atelier van kunstenares Annemiki Bok in het gebouw dat eerder als Rooms Katholieke kerk dienst deed. Verderop richting het westen ook nog party- en bowlingcentrum de Ducdalf.
 
click to enlarge... De eerste straat rechts is Het Laantje. Hier passeren we aan de linkerzijde het voormalige café-restaurant de Ducdalf, dat nu dienst doet als pension voor seizoenmedewerkers uit de agrarische sector. Verderop in de straat vinden we de voormalige slagerij, dit pand wacht nog op een nieuwe bestemming. De gymnastiekzaal bevindt zich achter het atelier van Annemiki Bok, hier kruisen we de Noorderrand. Even verderop vinden we de basisschool. Na een aantal mooie woningen en de kruising met de Leliestraat eindigt Het Laantje en gaan een fietspad en een wandelpad het bos in.
 
click to enlarge... Oecumenische basisschool De Ark heeft ongeveer 150 leerlingen. Het is de enige basisschool van Espel. Het grote voordeel hiervan is dat alle kinderen van het dorp elkaar hier leren kennen. Ook voor de ouders is dit een belangrijk trefpunt.
 
click to enlarge... Aan de rand van het Espeler bos aan de noordkant van de woningen aan de Leliestraat is een basketbalveldje. Ook staan hier twee doelen zodat de jonge voetballers hier een balletje kunnen trappen.
 
click to enlarge... Wanneer we ervoor kiezen om door het bos te wandelen komen we al snel langs een speelweide en valt onmiddellijk de Mammouth boom op. Deze mooie boom staat op de eerste splitsing van paden. Hij werd op 24 maart 1994 door leden van de ouderensoos geschonken aan de inwoners van Espel. In het bos, wat in 1957 werd aangeplant,staan verschillende bankjes en zijn mooie paden aangelegd, zodat een wandeling een genot is, ook bij regenachtig weer.
 
click to enlarge... Op deze foto is te zien hoe mooi het bos er na bijna 50 jaar uit ziet.
 
click to enlarge... Bowlingcentrum de Ducdalf heeft vier westrijdbowlingbanen. Toen in 1977 de protestant-christelijke school leeg kwam, na het ontstaan van oecumenische school De Ark, werd er door zes Espelers een stichting opgericht. Zij verbouwden de voormalige lagere school tot een mooi bowlingcentrum. Veel dorpsbewoners maakten dit plan mogelijk door een lening aan de stichting te geven. Inmiddels zijn die gelden terugbetaald en is het pand van de familie De Raat. Zij zorgen ervoor dat de gasten altijd goed verzorgd worden en hebben het bowlingcentrum inmiddels uitgebouwd tot party- en bowlingcentrum.
 
click to enlarge... Tegenover party- en bowlingcentrum de Ducdalf heeft kerkcentrum Una Sancta zijn ingang aan de Westerrand. Dit kerkcentrum werd begin zestiger jaren, heel vooruitstrevend als tweede kerkgebouw in Nederland, samen door de Nederlands Hervormde gemeente en de Gereformeerde gemeente opgericht. In 2004 zijn de bijgebouwen van Una Sancta overgedragen aan de Stichting Centrumvoorziening Espel. Deze stichting heeft, met hulp van o.a. Europese, provinciale en gemeentelijke bijdragen zorg gedragen voor de oprichting van Multifunctioneel centrum ’t Mozaiek, waar ook de kerkzaal onderdeel van uitmaakt.
 
click to enlarge... Op maandagmiddag stalt groenteboer Reynoudt zijn waar uit op een mooie wagen en biedt zijn groenten en fruit aan.
 
click to enlarge... Aan de Westerrand zijn seniorenwoningen gebouwd. Samen met twee onder één kap koopwoningen vormen zij een mooie straat, dei door een groenstrook mooi ruim is opgezet. Aan de westkant van deze straat is een bosstrook, waaraan de tuinen van deze huizen grenzen. Door deze bosstrook loopt een wandel/fietspad.
 
click to enlarge... De Bredehof is samen met de Keggehof de oudste straat van Espel. Hier werden in 1956 de eerste huizen betrokken. Opvallend is de ruime opzet. Zonder ingrijpende aanpassingen is hier voldoende parkeergelegenheid en speelruimte voor de kinderen. Heerlijk om zo vanuit je huis de kinderen te zien spelen. De tuinen achter de huizen zijn zeer ruim en bieden veel privacy.
 
click to enlarge... Wanneer we aan het eind van de Westerrand rechts af slaan komen we in de nieuwbouw van Espel. Dit speeltuintje vormt het centrum van de nieuwbouwwijk de Windmolenhoek met de straatnamen de Wieken en de Turbine. Hier spelen altijd kinderen. Er staan bankjes zodat ouders en anderen kunnen meegenieten van het spel van de jongste inwoners van ons dorp.
 
click to enlarge... Deze mooie straat maakt een verbinding tussen de nieuwe woonwijk Windmolenhoek en de sportvelden.
 
click to enlarge... De Jeu de Boulesbaan ligt tegen de Bosrand en vangt altijd zon. Er zijn zes banen en een eigen clubhuis. Op verschillende bankjes kan je daar van het spel, het uitzicht over de voetbalvelden en de zon genieten.
 
click to enlarge... Vlakbij de voetbalvelden en de Jeu de Boulesbaan liggen de tennisbanen. Eveneens beschut door een mooie groenstrook met bomen.
 
click to enlarge... In juni wordt de ijsbaan wel eens gebruikt voor een autorodeo of autocross. Dit trekt veel mannen en enkele vrouwen als deelnemers en heel veel publiek. In de winter zorgt een actief ijsclubbestuur dat er volop van ijspret genoten kan worden, als het weer dit tenminste toelaat.
 
click to enlarge... Wanneer we vanaf de sportvelden de Vaartweg in zuidelijke richting volgen dan passeren we verschillende bedrijven en komen bij de begraafplaats. Ook hier valt de ruimte en het goed verzorgde groen op. Het biedt een waardige laatste rustplaats voor dorpsgenoten.
 
click to enlarge... Wanneer we Espel in westelijke richting verlaten komen we uiteindelijk uit op de IJsselmeerdijk met in het zuiden het windmolenpark.
 
click to enlarge... Eind april en begin mei bloeit het fluitekruid volop in de bermen en de tulpen op het land. Ieder jaar een adembenemend schouwspel. Er worden jaarlijks veel kiekjes gemaakt van kinderen in deze bloemenpracht.
 
click to enlarge... Zonsondergang op de IJsselmeerdijk is bij mooi weer adembenemend. Het windmolenpark met vijftig molens op een rij maken het silhouet nog meer bijzonder. Urk ligt op gezichtsafstand. Bij helder weer kun je ook Lemmer, Gaasterland en Enkhuizen zien. De scheepvaart biedt weer hele andere beelden. Het is een geliefde plek om te vissen, wandelen en fietsen is mogelijk op het mooie fietspad dat langs het water loopt. Schapen begrazen de dijk en zorgen in het voorjaar voor talloze lammetjes. De laatste zaterdag van juni wordt hier bij mooi weer een Dijkfeest georganiseerd door Jongeren 19 Nu. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar één van de loodsen in het dorp.
   e a l z e   n a m m e n   -   g r a p h i c   d e s i g n   To the top of this page...
home | nieuws | agenda's | espel | historie | rondleiding
fotoreportages | onderwijs | recreatie | verenigingen | kerken
bedrijven | dorpskrant | dorpsbelangen | mfc | gastenboek | contact